Psiholog principal clinician, EXPERT JUDICIAR DEFINITV
cod: 043TEP
Definiţie:
Expertiza = Mijloc legal de proba, constand in efectuarea de investigatii, lucrari, analize, calcule, aprecieri si concluzii, de catre un specialist intr-un anumit domeniu, din dispozitia organului de urmarire penala sau jurisdictie, in scopul elucidarii unor fapte sau imprejurari care formeaza ori ar urma sa formeze obiectul unui proces.
Expertiza psihologică reprezintă cercetarea, studiul sau examinarea realizată de către un expert, psiholog cu drept de liberă practică atestat într-o specialitate profesională, care deține treapta de competență profesională necesară și suficientă pentru realizarea expertizei cerute de către un organ de jurisdicție, organ de urmărire penală sau părțile dintr-un proces, asupra unei probleme de ordin psihologic, a cărei lămurire interesează soluționarea unei cauze.
Competenţe:
- Secţiunea Penală:
Expertiza psihologică a suspecţilor, învinuiţilor, victimelor şi a martorilor. Consultanţă în crearea de versiuni şi ipoteze cu grad de protecţie şi credibilitate rezonabilă în soluţionarea unor cauze reale, prin formarea cercurilor de suspecţi, prin utilizarea de tehnici tip profiler, precum şi a tehnicilor psihologice de interogatoriu. Investigarea şi psihodiagnosticul tulburărilor psihice şi a altor condiţii de patologie, evaluarea stării de sănătate mentală, ca precondiţie pentru desfăşurarea unor activităţi care impun prin lege examinarea psihologică, evaluarea cognitivă şi neuropsihologică, evaluarea compoprtamentală, evaluarea subiectiv emoţională, evaluarea unor aspecte psihologice specifice cuplului, evaluarea gradului de discernământ a persoanei.
- Secţiunea Conflicte de muncă şi asigurări sociale:
Expertiza psihologică a conflictelor de muncă, a relaţiilor dintre angajat şi angajator, precum şi a climatului organizaţional specific locului de muncă într-o situaţie de conflict.
Expertiza psihologică a situaţiilor de conflict, hărţuire la locul de muncă, asistarea victimelor abuzului la locul de muncă.
Expertiza psihologică a stresului ocupaţional generat de conflicte între angajat şi angajator, între angajaţi, sau între mai mulţi angajatori care afectează din punct de vedere psihologic angajaţii (salariaţii).
Expertiza psihologică a rezultatelor conflictului de la locul de muncă, precum şi instituţiilor publice direct interesate cu privire la conflictele de muncă şi soluţionarea acestora.
Forma de exercitare a profesiei:
Tihan & Asociatii. Societate civila profesionala de psihologie.
tel: 0723.577.112
Email: focus.opinfo@gmail.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu