sâmbătă, 17 ianuarie 2009

URGENŢE PSIHOLOGICE: SOŢIA ABUZATĂ

Sectiunea>
Probleme sociale- Identitate- Diversitate etnica>
10. Violenta/Abuz in familie sau la locul de munca – Solutii



Psiholog Laura Tihan, MSc, PhD student
Psiholog Eusebiu Tihan, MSc, PhD student
Tihan& Asociatii. Societate civila profesionala de psihologie

Cuvinte cheie: relaţie, cuplu, abuz, agresor, victimă, încredere, traume, intervenţie psihologică,
Rezumat:
Persoana care întrebuinţează forţa în mod eronat este cel ce abuzează (agresorul). Receptorul sau ţinta acestui gen de comportament devine victimă.
Abuzul poate să implice omisia: eşecul de a se comporta într-un mod rezonabil, pentru a preîntâmpina vătămarea, durerea sau deteriorarea. Acest gen de conduită este cunoscută ca neglijentă şi este cuprinsă cel mai adesea în relaţia de îngrijire în care îngrijitorul este adesea membrul cel mai puternic. In materialul nostru vom defini conceptul de abuz şi vom dezvolta aprecieri psihologice asupra acestei manifestări.
Violenţa intrafamilială este un act sau un ansamblu de acte la săvârşirea cărora se foloseşte un anumit grad de forţă fizică, realizat în cadrul unui grup care îndeplineşte funcţii familiale.
Vom discuta despre modul de reacţie al victimelor în faţa unor experienţe de abuz depinde de tipul de abuz, de durata şi gradul de severitate, de aspectul relaţiei agresor-victimă, de vârsta victimei şi de nivelul de dezvoltare al acestora. Se impune analiza formelor de reacţie constituite ca şi diagnostice:
- Anxietatea, reprezintă un aspect frecvent la persoanele care au experimentat anumite crize. Diagnosticele prezente pot fi răspunsul posttraumatic şi sindromul traumei violului.
- Lipsa de energie, sentimentul de neputinţă apare la toate victimele abuzului.
- Vinovăţia, reprezintă o reacţie frecventă la toate genurile de abuz, indiferent de realitatea situaţiei.
Evaluare, diagnosticarea şi intervenţia : Prognoza victimei unui abuz în cuplu nu este sumbră iar schimbarea este posibilă. Problema abuzului în cuplu este de obicei cronică, cu episoade periodice de violenţă aleatorie în cadrul unei relaţii îndelungate între victimă şi agresor.
Modalităţi de tratament : Femeile lovite cât şi bărbaţii care le-au agresat, au nevoie de intervenţie psihoterapeutică pentru a stăvili obiceiul violent.
Psihoterapia individuală vine să ajute persoanele să înţeleagă dinamica abuzului şi a modului în care istoricul şi personalitatea lor unică îi fac vulnerabili în stabilirea acestei relaţii distructive.
Faptul de a face parte dintr-un grup al căror membri au experienţe similare, reprezintă un agent considerabil pentru schimbare. Cu ajutorul grupului de sprijin, respectul de sine al victimei este restructurat iar sentimentul de vinovăţie este diminuat, astfel că femeia va începe să simtă că preia controlul asupra propriei sale vieţi.

Niciun comentariu: