joi, 1 februarie 2007

INFORMATII FAMILIALE PENTRU MILITARI

Disciplina: Psihologie militară

INFORMAŢII FAMILIALE PENTRU MILITARII CE ACŢIONEAZĂ ÎN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII ŞI PENTRU MEMBRII FAMILIILOR LOR.

material elaborat de Serviciul psihologic al Armatei federale austriece şi tradus de Dl. Lt.col. Mut Ştefan pentru a servi ca model grupelor armatei române, pregătite pentru astfel de misiuni.

Stimate rude, stimaţi camarazi,


Aveţi în faţă prima ediţie din ghidul de INFORMAŢII PENTRU MEMBRII FAMILIILOR SOLDAŢILOR CE ACŢIONEAZĂ ÎN STRĂINĂTATE.
Această broşură are menirea să vină în sprijinul Dvoastră, pregătindu-vă pentru apropiataperioadă în care partenerul Dvoastră va fi departe, respectiv pentru ca familia să fie pregătită corespunzător să suporte mai uşor lunga perioadă de absenţă a celui drag.
Pentru militari, broşura reprezintă un ghid psihologic introductiv ce cuprinde elemente de sprijin cu ajutorul cărora se poate construi o eventuală strategie de depăşire a momentelor dificile.
În sfârşit, înaintea unei acţiuni fiecare militar este stăpânit, mai mult sau mai puţin, de o undă de îngrijorare (moment critic) care poate să-l călăuzească permanent. Acum are posibilitatea să fie informat despre primele măsuri de sprijin din punct de vedere psihic în posibilele reacţii la stres.
Introducere.
Un rol important în armata federală austriacă îl joacă implicarea în acţiuni internaţionale. Membrii serviciului psihologic al armatei au acumulat o vastă experienţă privind problemele speciale şi greutăţile cu care militarii şi membrii lor de familie s-ar putea confrunta înainte de, în timpul şi după o acţiune în afara graniţelor ţării. Una din menirile de bază ale Serviciului psihologic constă în a pune la dispoziţia fiecărui militar şi rudelor acestuia informaţii şi sfaturi psihologice utile.
Un ajutor nepreţuit poate veni şi din partea familiei cu care trebuie să purtăm un dialog deschis despre posibile probleme, greutăţile temerile şi chiar străile de panică ce pot interveni. Numai o pregătire din timp şi eficientă poate să ajute la depăşirile momentelor dificile care au o probabilitate mare să apară. Toate aceste praguri de încercare constituie atât pentru militari cât şi pentru membrii familiilor o împovărare suplimentară, deseori fără posibilitate de rezolvare.
Faptul că membrilor familiilor militarilor li se asigură anumite drepturi din punct de vedere social, constituie un sentiment de siguranţă inclusiv pentru partenerii de activitate care pot miza pe acţiunile comune.
În procesul de pregătire în vederea angajării forţelor în teatrul de operaţii, se aduce la cunoştinţă măsurile concrete ce se iau pentru protecţia socială. Se vor stabili puncte de informare unde militarii vor primi lămuriri în legătură cu aceste măsuri, ca de exemplu:
- probleme juridice (împuterniciri, asigurări, testament etc.);
- probleme financiare (modul de plată a datoriilor, a taxelor şi dărilor etc);
- probleme de sănătate (asigurări de sănătate, ajutoare, accidente);
- probleme referitoare la întreţinerea locuinţei (chirie, încălzire);
- probleme referitoare la autoturisme.
În principiu fiecărui militar participant la acţiuni în afara graniţelor ţării li se asigură lui şi membrilor de familie o protecţie socială corespunzătoare.

PREGĂTIREA PENTRU PARTICIPARE LA ACTIVITATE
1. Aspecte pozitive ale unei acţiuni în afara graniţelor ţării
Posibile aspecte pozitive ale acestor activităţi sunt:
- bucuria şi aşteptarea plină de speranţă de a vă dovedi că puteţi trece peste momente dificile;
- mândria că aţi fost considerat corespunzător peste o astfel de misiune importantă;
- posibilitatea de a veni în sprijinul altor semeni ai tăi;
- participarea pasională la instaurarea păcii;
- şansa de a face dovada competenţei într-un antrenament de lungă durată, precum şi puterea încrederii în parteneri;
- extinderea parteneriatului prin noi sarcini la standarde ridicate;
- experienţa de viaţă, posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi maturizarea;
- avanatje financiare (posibilităţi ulterioare de a achiziţiona o maşină, o locuinţă sau de a deschide o afacere);
- şansa de a lucra ulterior într-un loc, respectiv şansa de a-ţi schimba viaţa sau de a depăşi o perioadă mai grea din existenţa sa;
- posibilitatea de a lega noi prietenii.

2. Aspecte negative ale unei acţiuni în afara graniţelor ţării
Să privim în spatele trărilor negative sau stărilor de teamă şi îngrijorare. Aceste trări trebuie să le acceptăm şi să le desluşim punându-ne întrebări. Astfel de întrebări ar putea suna după cum urmează:
- Ce anume ne provoacă teama?
- De ce acel ceva îmi provoacă în realitate o aşa mare teamă?
- Ce fel de greutăţi aş putea întâmpina?
- Cum anume voi reacţiona în situaţii extreme?
- Ce măsuri de protecţie aş putea lua în asemenea caz pentru a ieşi din impas?
Teama în astfel de situaţii se instalează fără să ţină cont de voinţa noastră. Aici se include teama în faţa morţii, în faţa ororilor sau răniţilor, în faţa îmbolnăvirilor grele sau traumelor.
Astfel de temeri sunt împovărătoare, mai ales când partenerii de acţiune nu te pot ajuta. În plus, se poate instala sentimentul de vinovăţie pentru ce s-a întâmplat.
În relaţia de parteneriat se instalează de multe ori temeri cu privire la schimbări nedorite ce modifică relaţiile sau trezesc suspiciuni.
Pentru evitarea acestor situaţii se impune purtarea de dialoguri deschise şi permanente cu partenerul, astfel situaţia devine încordată.
Un alt aspect negativ constă în pericolul deteriorării relaţiilor cu membrii de familie. Deseori apar crize în comportamentul copiilor sub aspect educaţional, aceştia fiind într-un proces de maturizare şi de afirmare a personalităţii. Pregătiţi din timp variante pentru astfel de situaţii cum ar fi: sprijinul rudelor, prietenilor, camarazilor sau apelaţi la ajutor specializat (din armată sau organizaţii sociale).
Schimbarea vieţii sexuale cu care aţi fost obişnuiţi este inevitabilă. Despre acest aspect trebuie să discutaţi din timp cu partenerul de viaţă, care va rămâne în situaţii asemănătoare acasă.
Pregătiţi din timp planuri concrete, chiar în scris, pentru tot felul de momente de criză şi accidente. Astfel, veţi putea ţine mai bine sub control povara gândurilor, imaginaţiei şi visărilor.

DESPĂRŢIREA
3. Pregătiri pentru momentul despărţirii

Trebuie să analizaţi cât mai concret posibil acest lucru înainte ca el să aibă loc. Acest lucru însă nu este deloc simplu, deoarece orice amănunt sau nuanţă de ton în vocea celuilalt poate să schimbe situaţia. Reacţiile sunt imprevizibile şi o aceeaşi persoană poate acţiona diferit şi neaşteptat. Din această cauză trebuie să fiţi pregătit pentru a manifesta toleranţă, înţelegere pentru reacţiile partenerilor, daţi dovadă de multă grijă pentru sentimentele şi neliniştie celuilalt. În acest fel relaţia de încredere primeşte consistenţă.
În perioada absenţei asiguraţi menţinerea legăturii cu cei de acasaă. Protejarea şi rezolvarea anumitor probleme le puteţi asigura din timp prin intermediul cercului de prieteni, respectiv prin vecini. Prin absenţa voastră lipsiţi copiii de prezenţa tatălui sau mamei, ceea ce poate aduce modificări în comportamentul acestora, comportament ce poate crea dificultăţi acasă sau la şcoală. E bine să aveţi o discuţie cu responsabilii de la şcoală sau grădiniţă.
Ţineţi legătura cu alţi militari cu situaţii asemănătoare, pentru a fi incluşi într-o reţea de acordare de sprijin şi informaţii, indiferent dacă aceste reţele aparţin structurilor militare sau organizaţii civile.
Folosiţi fiecare ocazie ce se iveşte pentru a petrece momente frumoase. O seară trăită din plin cu partenerul, o ieşire de câteva zile cu întreaga familie, constituie ulterior surse consistente de amintiri în care veţi găsi sprijin pentru momentele mai dificile ale acţiunilor departe de ţară.
Luaţi cu Dvoastră fotografii, obiecte ce vă aduc aminte de cei dragi, scrisori ş.a.md.
Nu uitaţi să vă notaţi date despre cei lăsaţi acasă, cum ar fi:
- ziua căsătoriei,
- ziua părinţilor,
- data unei reuşite speciale,
- zile de naştere etc.
Nu uitaţi că momentul plecării este apăsător. Pregătirile pentru acest moment trebuie să le faceţi din timp. Nu lăsaţi nimic de rezolvat în ultimul moment, inclusiv pregătirea bagajelor, astfel încât ultima zi şi ultima noapte să le dedicaţi în exclusivitate partenerului Dvoastră, respectiv familiei.
2. Partenerii care rămân acasă
După plecarea partenerilor aveţi nevoie de ceva timp pentru a reintra în ritm. Trăiţi-vă viaţa mai departe, pe cât posibil la fel cum o făceaţi înainte.
Nu trebuie să demonstraţi prin lacrimi că jucaţi rolul “părăsitului”. Nu renunţaţi la somn, la preocupările pe care le-aţi avut, la participările obişnuite în viaţa comunităţii. Toate acestea vă vor ajuta să mergeţi mai departe. Să nu aveţi urme de remuşcări sau să vă simiţi vinovată când se leagă noi cunoştinţe şi prietenii.
Aveţi grijă să ţineţi legătura permanentă cu partenerul Dvoastră pri telefon sau scrisori. Ţineţi-l la curent cum se desfăşoară activitatea Dvoastră zilnică, pe cât posibil cu un conţinut optimist.
Vorbiţi de asemenea copiilor despre situaţia din zona unde se află părintele lor, în aşa fel încât să fie mândri că un reprezentant al familiei joacă un rol în acea zonă.
Folosiţi contactele sociale şi relaţiile pe care le aveţi pentru rezolvarea problemelor ce se ivesc. Şi în unitatea militară există puncte de contact ce vă acordă sprijinul efectiv de care aveţi nevoie.
1. Militarilor din teatrul de operaţii
Trebuie să ştiţi că primele şi ultimile săptămâni din zona de operaţii pot fi dificile. Primele săptămâni sunt marcate de nevoia de obişnuinţă la noua situaţie, de găsirea noilor prieteni sau acomodarea în noua comunitate. Astfel de greutăţi ale începutului sunt normale şi nu sunt de netrecut.
Ţineţi legătura telefonic şi prin scrisori cu cei dragi de acasă. Povestiţi-le despre munca D-voastră, încercaţi însă întotdeauna ca relatările să fie cu un conţinut optimist iar dacă va fi presărat cu mici momente de umor, acestea vor constitui un balsam binefăcător atât pentru Dvoastră cât şi pentru cei cărora vă veţi adresa.
Despre problemele Dvoastră purtaţi discuţii cu psihologul, preotul militar, medicul, comandanţii sau camarazii. Veţi găsi astfel sprijin de a ieşi cu bine din situaţii delicate. Nu uitaţi că problemele şi grijile care vă apasă pot deveni otrăvuri dacă nu le împărtăşiţi celor din jur care vă pot ajuta.
Doar după câteva săptămâni veţi observa o revenire generală a situaţiei. Importanţa muncii şi viaţa în noile condiţii vor constitui mediul prielnic de a vă apropia de noii camarazi şi prieteni. Veţi primi astfel din nou încredere în Dvoastră şi veţi simţi că puteţi să vă sprijiniţi pe cei din jur. Încercaţi să vă simţiţi bine când şi unde este posibil. Încercaţi să învăţaţi din experienţa celorlalţi. Nu faceţi abuz de consum de alcool şi feriţi-vă ca de dracul de droguri. Păstraţi integritatea corpului şi sufletului Dvoastră. Îngrijiţi-vă să aveţi un mediu camaraderesc plăcut, petreceţi activ timpul liber şi căutaţi momentele de relaxare.
Veniţi cu iniţiative constructive şi impuneţi-vă personalitatea şi neutralizaţi sursele ce ar putea aduce greutăţi colectivităţii. Încercaţi să purtaţi discuţii cu cei care au un comportament nefiresc (opoziţie, căderi, tristeţi, agresivitate, ezitare, consum exagerat de alcool). Ascultaţi pe cei din jur cu atenţie şi răbdare. Faptul că cei care vă povestesc se vor simţi mai bine, acest bine vă va influenţa şi pe Dvoastră.

Spre sfârşitul perioadei în care se desfăşoară activitatea poate să se strecoare o nelinişte sufletească. Este aşteptarea revederii cu cei lăsaţi acasă, gânduri şi preocupări de reîntoarcere la vechiul “mod de viaţă”. Pot să apară străi de nervozitate, se poate pierde mai uşor controlul, pot să apară insomnii. Totuşi, experienţa care s-a acumulat în această perioadă, discuţiile ce trebuie să le purtaţi cu ceilalţi camarazi care au acumulat şi cu alte ocazii astfel de experienţe, vă vor ajuta substanţial.

ÎNTOARCEREA ACASĂ
1. Aşteptarea întoarcerii

Aşteptarea revenirii acasă este însoţită mereu de fluctuaţii ale stării sufleteşti. Foarte mulţi îşi intensifică în această perioadă activitatea alături de bucuria revederii şi o emoţie plăcută, apar şi stări de îngrijorare, nelinişte şi nerăbdare.
Luaţi legătura cu cei dragi de acasă şi pregătiţi-vă revederea. Asiguraţi partenerul Dvoastră că afecţiunea şi dragostea nu s-au pierdut. Plănuiţi (eventual împreună) cum veţi sărbători revederea.

2. După îndeplinirea misiunii
Familia Dvoastră a fost nevoită să se descurce şi să rezolve o serie de probleme în lipsa unui membru important. Sarcinile pe care le-aţi rezolvat Dvoastră au fost în aceasă perioadă îndeplinite de un alt membru din familie. Trebuie să aveţi înţelegere şi răbdare pentru a vă relua locul în familie.

Nu întrerupeţi brusc regulile care între timp s-au schimbat; în special în procesul de educaţie copiii au nevoie de continuitate. Aceştia au nevoie de timp pentru adaptare.
Bucuraţi-vă de faptul că partenerul a dus la bun sfârşit anumite probleme în lipsa Dvoastră. Aceasta îi va da încredere şi siguranţă şi în alte situaţii viitoare.
Luaţi însă în calcul şi punctele de neînţelegere, grijile sau reproşurile ce se pot aduce. A fost o perioadă dificilă şi pentru partenerul Dvoastră, cu momente de tristeţe, lacrimi sau tentaţii. Sunt stări normale în astfel de situaţii iar Dvoastră trebuie să le analizaţi cu grijă, îngrijorare şi înţelegere. Şi nu uitaţi că partenerul Dvoastră a manifestat înţelegere, sacrificiu, răbdare şi devotament.
Veţi avea şi momente în care sesizaţi schimbări în atitudinea partenerului sau în comportamentul său. Avem nevoie de un timp de câteva săptămâni, alţii chiar luni, pentru a ne reobişnui unul cu celălalt, în special în ceea ce priveşte relaţiile intime.
Fiţi deschis şi încercaţi să acceptaţi schimbările sau lucrurile noi apărute. Şlefuirea asperităţilor se face în timp cu abilitate şi multă îndemânare.
Trebuie să vă preocupaţi să aflaţi ce li s-a întâmplat şi celorlaţi cunoscuţi sau apropiaţi ai familiei (ex: un accident, moartea cuiva, naşteri, perioade de crize etc) aveţi astfel posibilitatea să fiţi alături, şi mai ales veţi evita gafele. Discuţiile deschise şi sincere vă vor ajuta.
Reluarea activităţilor, obiceiurilor şi hobby-urilor vă vor ajuta să vă reintegraţi mai uşor.

OBSERVAŢII
Am enumerat în această secţiune probleme utile ce pot apare în prim paln. Ştim însă că ele sunt mult mai nuanţate, atât în cadrul activităţilor dar şi în cadrul familial.
Armata federală austriacă poartă însă răspunderea nu numai pentru îngrijirea corpului şi sufletului militarului, ci şi pentru starea lui psihică. Prevederile actelor normative protejează din toate punctele de vedere pe militar şi pe membrii familiei acestuia.
Pentru fiecare activitate în parte se va face o pregătire a militarilor în funcţie de particularităţile concrete a acţiunii şi a locului unde aceasta se va desfăşura.
Calitatea unei relaţii poate fi creionată de câteva idei şi noţiuni:
- dragoste şi încredere,
- înţelegere prin transpunere,
- deschidere,
- răbdare,
- atenţie şi toleranţă reciprocă.

Toate cele bune Dumneavoastră şi celor dragi Dumneavoastră.

Niciun comentariu: